kolmapäev, 17. november 2010

Keenia toitudest

Kirjutan pisut Keenia traditsioonilistest toitudest. Keenlaste toiduratsioon koosneb suuresti süsivesikutest. Rasvu ja valke on väga vähe. Enamus nendest saab liha endale lubada heal juhul paar korda kuus.

Kenyan Tea ehk chai- väga hea rüübe. Vesi ja piim (umbes pooleks) aetakse keema ja siis lisatakse teelehed ja kurnatakse termosesse. Keenlased joovad seda vähemalt 5-6 tassi päevas. Nn Keenia jooksjate spordijook. Nad lisavad teele 3-4 lusikatäit pruuni suhkrut (ma ise panen 2 ja siis on juba väga magus). Ühe uurimuse kohaselt saavad Keenia jooksjad 25% oma päevasest energiavajadusest vaid suhkrust.

Chapati- pannkoogi taoline asi, koosneb veest, jahust, suhkrust ja soolast. Ei ole nii pehme kui pannkook. Süüakse nii hommikuks kui ka teiste toitude kõrvale (nagu leiva eest).

Tüüpiline hommikusöök. Kenyan tea, 3 chapatit ja puuvili. Ise nad söövad chapatisid niisama aga mina lisan moosi ja mett.

Ugali- Keenia rahvustoit. Koosneb vaid veest ja maisijahust. Vaesemad pered söövad seda nii lõuna- kui ka õhtusöögiks. Äärmiselt odav ja toitev. Ugali kõrvale süüakse rohelist köögivilja sukuma wikit, mina kutsun seda muruks. Keenlased söövad seda tavaliselt ilma lihata, meile siin külalistemajas pakutakse kõrvale ka loomaliha (väga sitke ja rasvavaene, aga värske). Mingi gurmeetoit ta ei ole, aga jooksjale on hea (suur kogus süsivesikuid ja rohelises on üsna palju taimset rauda). Pea iga Keenia jooksja vastab, et tema lemmiktoit on ugali.
Ugali, liha ja sukuma wiki. Meie sööme seda õhtuti umbes 3-4 korda nädalas.

Ndazi- kohalikud nn pirukad. Koosnevad samuti veest, jahust, suhkrust ja soolast. Seest tühjad, mina topin mett ja moosi nende sisse.

Tüüpiline hommikusöök: ndazi, keenia tee, banaan ja mais.

Peale chapati ja ndazi pakutakse vahest veel hommikusöögiks saia koos munaga. Vahest ka pannkooke.

Tüüpiline lunasöök on tavaliselt riis/pasta/kartulipüree, lisandiks roheline salat (kapsas, porgand jne) ja herned/oad/mais. Lõunasöögil tavaliselt liha ei ole.

Tüüpiline lõunasöök- riis, herned/oad/kartul ja salat.


Tüüpiliseks õhtusöögiks on eelpool nimetatud ugali. Kui aga läheb paremini siis pakutakse ka kana ja kala.

Tilapia- kala mida nad püüavad jõest. Väga maitsev.

Vahest õnnestub saada ka kana.

Puuviljadest on Itenis saadaval; banaan, mango, avogaado, passion fruit, arbuus, aplesiin, õun (üsna haruldane ja kallis siin), tritomato, ananass ja veel nipet näpet.

Jookide poole pealt on siin coca-colal monopol. Mahlad on kallid ja kohalikud neid ei joo (kallimad kui Eestis). Rahvusõlu on Tusker.

3 kommentaari:

  1. päris ägedad söögid. ise ka vaaritad miskit seal?

    joss

    VastaKustuta
  2. Ise ei ole veel vaaritanud, aga varsti hakkan! Järgmises loos asjast lähemalt.

    VastaKustuta